Intre apa si foc, aer si pamant

Intre apa si foc, aer si pamant se afla omul. Elementele naturale, prezente inclusiv la nivel subtil in fiinta noastra, au o putere alchimica, transformatoare. Prin puterea lor de manifestare, omul iese din stagnare, creste, evolueaza.

O proportie echilibrata a acestora, asa cum este benefica fiecaruia, poate pune omul intr-un flux armonios, la fel cum manifestarea in exces sau mentinerea acestora in umbra poate conduce la dizarmonii si sincope in vietile noastre.

PAMANT: resurse, natura, hranire, vitalitate,  stabilitate, sustinere, perseverenta, organizare, verticalitate

Energia subtila a elementului Pamant aduce omului stabilitate, ofera sustinerea proiectelor de viata, rezistenta in timp, siguranta de sine. Pamantul deschide portile catre manifestarea concreta si practica a unor lucruri, situatii, metode noi in procesul creator. Aduce perseverenta si focusare pe un scop stabilit, dar si atentie la detalii  in scop constructiv, cu intelegerea ca acestea fac uneori diferenta in calitatea unui rezultat. Ofera ordine deopotriva in plan social, moral si spiritual, precum si simtul responsabilitatii, al corectitudinii. Pamantul activ in noi ne pune in conexiune armonioasa cu natura, dar mai ales de recunostinta pentru darurile ei, aducand o stare elevata de a ne bucura de tot ceea ce aceasta ne ofera si nu de a ne folosi in detrimentul ei. Simtul responsabilitatii se manifesta intr-un firesc pentru tot ceea ce oamenii fac in vietile lor, precum si prin capacitatea launtrica de a produce ceva nou, fie ca sunt concepte, forme, structuri, lucruri sau situatii

Pamantul armonios din structura omului poate trezi capacitatea de a sadi in ceilalti idei care sa le ghideze viata.

In dezechilibru, pamantul poate genera in noi o grija exagerata pana la sufocarea celorlalti, nerespectarea spatiului intim si a nevoii de experienta a celorlalti asa cum au venit sa-si manifeste propriul destin cu provocarile proprii,  oricine ar fi ei (copii, parteneri etc), o atitudine autoritara in impunerea propriilor idei si convingeri, control peste limita decentei, precum si atasamentul prea mare pentru valori materiale cu acea stare ca parca nu iti ajunge ceva, oricat ai avea.

In dezechilibru, puterea de daruire cade in sacrificiu, uitand de propriile nevoi autentice.

APA: intuitie, mister, creativitate, empatie, receptivitate, puterea de a atrage, relationare

Apa da acea putere de purificare blanda, acel sentiment de curatare de tot ce nu e benefic pentru a se asterne noul. Aduce totodata acel mister care transcende egoul, profunzime si disponibilitate emotionala fata de ceilalti. O apa trezita armonios intr-un om ii da puterea de a admira frumusetea in toate manifestarile artistice, dar si abilitatea de acordare la profunzimile sufletului.

Unei femei ii aduce voluptate si senzualitate, precum si capacitatea de a se raporta la partener de o maniera elevata, putand ridica o relatie la alt nivel, cu aspiratii mai inalte.

Prin puterea elementului subtil al apei, femininul trece de la seductie la fascinatie, de la sexualitate la erotism, inspirand intr-un mod elevat masculinul.

Pentru un om cu APA clara, relatiile sunt percepute cu mult dincolo de ceea ce par a fi, capatand calitatea de oglindire reciproca, un fel de releu reciproc in a observa nevoia de vindecare si de ajustare la realitate, de a „creste”.

Elementul Apei activeaza in om interes pt tot ceea ce trezeste simturile si de rafinament launtric.

Apa este arhiva trecutului, fiind in deplina conexiune cu memoria noastra emotionala. O APA curatata de impuritatile trecutului ne conecteaza armonios intre noi, ne face sa simtim tot ceea ce ne inconjoara si nu doar sa observam obiectiv.

Apa clara din noi activeaza intuitia pentru a percepe realitatea pana in profunzimile ei. Purifica, aduce fuziune, vindeca.

Un om cu dezechilibru la nivelul elementului subtil al Apei nu este acordat la energia sufletului, dand dovada de instabilitate emotionala si tinzand sa se perceapa preponderent prin prisma parerii celorlalti despre el. El cade in acea vulnerabilitate de a se dori permanent adorat si iubit de ceilalti  alunecand in codependenta afectiva si manipulare pentru a-si atinge cu orice pret scopul de moment.

Armonia Apei aduce acea stare de intimitate sufleteasca efervescenta si delicioasa bazata pe reciprocitate stabila si nu doar pe consum de momente, dar si de fuziune amoroasa profunda, vindecatoare si inaltatoare, de deschidere emotionala si intima.

Elementul Apei scoate cel mai usor la suprafata temerile reprimate, dar mai ales traumele de abandon, respingere sau tradare, generate in primii ani de viata in special in relatia cu parintele de sex opus si manifestate ulterior in viata.

FOC: purificare prin ardere, curaj, spontaneitate,  actiune, bucurie, lumina, iubire

Focul ii aduce omului lumina si strafulgerare de idei, curajul de actiona in directia benefica lui.

De o maniera mai putin blanda decat apa, Focul este purificator in arderea tuturor impuritatilor din fiinta noastra. Aduce curajul de a invinge obstacolele de orice natura.

Focul este catalizator pentru inovatie in exprimarea creativitatii dincolo de limitele sociale obisnuite, spulbera iluzia falsului confort si converge spre idealuri de amploare, uneori cu o anume franchete in actiuni. Aduce libertarea de explorare a vietii prin depasirea limitarilor interioare, precum si puterea – conjugata cu actiune – de a initia experiente.

In dizarmonie, focul se manifesta prin frica si lipsa de curaj, dar si prin orgoliu nesanatos.

Daca un foc in exces parjoleste in goana de a se face vazut pe scena, in echilibru, se exprima cu gratie si incredere in sine si in fortele launtrice, ajuta omul sa iasa din complacere si ignoranta, sa rupa barierele obisnuitului stagnant. Contribuie la transcenderea propriilor frici si da puterea de a actiona in acord cu binele superior al fiecaruia.

Focul  distruge pentru a construi, aduce focalizare in directia idealurilor, hotarare, stare de asumare constienta a propriilor actiuni si a efectelor acestora. Aduce capacitatea de a decide ferm.

Focul este optimism, bucurie, adevar, autenticitate. Focul este pasiune pentru viata, iubire, transformare, indrazneala, exuberanta.

Un Foc dinamic fara o echilibrare a Apei ne duce insa in dizarmonie, apa fiind emotia care activeaza gandul.

AER: respiratie, suflu vital, comunicare, informatie, vantul schimbarii, curiozitate pentru nou

Armonia aerului trezeste in noi gandirea creatoare, novatoare, puterea de a vedea dincolo de aparente si de a stabili rapid conexiuni intre diferite evenimente si aspecte.

Aerul ofera capacitatea de a observa tot ceea ce ne inconjoara, dar si de focalizare mentala. In fuziune  cu celelalte elemente, aduce puterea de directionare si redirectionare a energiei in sensul dorit.

Uneori aduce starea interioara de copil, de exprimare sincera, jucausa si spontana.

Desigur, in dezechilibru se manifesta prin superficialitate, dar si de idealism exagerat, de gandire preponderent conceptuala fara posibilitate de materializare sau de ajustare la concret. Tot in dizarmonie, aerul taie posibilitatea de a evalua obiectiv o situatie.

Precum un fulger care strapunge cerul, la fel si in fiecare dintre noi exista potentialul unei stari de maxima lumina in minte si suflet la un moment dat care sa ne ofere claritatea de a vedea si de a simti unde ne situam si cum se manifesta puterea subtila a fiecarui element, dar mai cu seama, care este nevoia autentica de ajustare pentru a curge inspirat cu viata.

Imbinarea armonioasa a tuturor elementelor conduce la trezirea intelepciunii inimii, a actiunii cu generozitate si detasare, fara a fi furat de valul implicarii egotice, precum si la o coerenta minte-suflet-trup.

Fii stabilitatea si forta vitala a Pamantului, fii intuitia si empatia Apei, fii curajul si bucuria focului, fii vantul schimbarii in directia buna, adus de Aer!

Cu foc si apa, aer si pamant,

Lavinia Elena

Multumesc fotografului inspirat pentru imaginea oferita pentru cover: un cer strafulgerat, oglindit in clarul apei, in sustinerea naturii si a verdelui vindecator. O imagine splendida a alchimiei elementelor! Iar acesta este blogul sau cu fotografii care bucura ochiul si sufletul:

https://cimpoacalaurentiu.blogspot.com/

 

Share on:

Related posts

Leave a Comment