Anasonul stelat, remediu in stil oriental

Diferit ca forma si  proprietati (o parte dintre ele) de anasonul mediteranean (seminte), anasonul stelat este deopotriva condiment, remediu si ajutor jucaus in decoratiuni.

In timp ce anasonul mediteranean este o planta erbacee, dar cu aroma asemanatoare, anasonul stelat este un copac ce are origini asiatice (provine din China desi este mentionat ca fiind folosit foarte mult, in trecutul indepartat, in Egipt.) Pentru iubitorii de bucatarie asiatica, probabil ca este  cunoscut amestecul pudra  „5 condimente” in care anasonul stelat se combina gratios cu feniculul, cuisoarele, scortisoara si piperul.

Poate prea putin studiat ca remediu pana de curand, anasonul stelat  a fost utilizat preponderent ca aromatizant pentru mancaruri si bauturi avand locul lui pretios in coltul cu mirodenii.

Minunata steluta parfumata este insa si un bun antifungic, antibacterian, prieten de nadejde in tratarea reumatismului si avand efect expectorant in bronsite si gripe.

Calmeaza durerile abdominale, dar nu se recomanda sa fie utilizat intern in gastrite. Revigoreaza pancreasul, calmeaza migrenele si este foarte bun remediu in infectiile respiratorii. Intareste sistemul imunitar si este un bun reglator hormonal.

Dintre proprietatile comune cu anasonul simplu (seminte), sunt  mai ales acelea de antioxidant si de calmare a starilor de agitatie sau chiar de isterie… nu ca ar avea careva treaba cu asa ceva! Totodata efectele de calmare digestiva sunt comune ambelor plante, anasonul simplu (seminte) fiind insa si un bun diuretic, de ajutor in afectiunile de rinichi.

Steluta parfumata este bun tonic pentru ficat, plamani, inima.

Desi s-a dovedit a fi benefic in reglarea greutatii corporale, se pare ca, in exces, creste pofta de mancare si…pofta in general. Anasonul stelat este un incalzitor usor, actionand asupra libidoului si trateaza in special frigiditatea. Are cineva asa ceva?! Prin urmare, ca preludiu, puteti incerca si o varianta: noi doi si anasonul stelat!

Nu face miracole, dar in combinatie cu alte „incalzitoare”,  in mod sigur trezeste voia buna. Asa cum  mi s-a lasat dezvaluit, anasonul stelat are un spirit jucaus si prietenos, activeaza puterea de exprimare directa, dar poate insa genera si alergii. De ce? In mod paradoxal, tocmai pentru ca este o planta tamaduitoare! Ca in orice proces de vindecare, trebuie mai intai sa descoperi care este cauza dezechilibrului ca sa stii ce tratezi. Cand iti strica „linistea”, poate ca este felul lui de a-ti atrage atentia la ceva din tine.

Atat in privinta anasonului stelat, cat si in privinta oricarei alte plante, atunci cand exista o reactie, in special prin prisma mirosului, acolo, la nivel subtil, e ceva de priceput. Principalele modalitati de a ne situa fata de o planta pot fi de: acceptare (placere, admiratie, incantare la vaz, miros), atitudine neutra, respingere.

In situatia in care exista o reactie clara de respingere, atunci exista o probabilitate destul de mare ca in corpul nostru  sa existe un dezechilibru, mai mare sau  mai mic, la nivelul organelor sau starilor asupra carora anasonul stelat actioneaza ca remediu.

Dar pentru ca nu vrem sa fim agresivi cu noi, nu trebuie sa insistam daca nu ne place, dar nici sa intoarcem spatele mesajului. Se poate utiliza ca remediu o alta planta care lucreaza pe acelasi dezechilibru. Nu ar trebui sa fim surprinsi daca, la un moment dat, cealalta planta suport si-a facut treaba, iar noi nu mai respingem anasonul.

Daca alegem sa ne bucuram de darurile anasonului stelat dincolo de zona culinara sau decorativa, atunci am putea sa il cautam ca ulei esential. Se combina optim cu uleiul esential de trandafir, cel de lavanda, portocala, ghimbir si cuisoare, fara ca lista sa fie completa.

Pe gustul meu este un blend in ulei vegetal de migdale dulci in care anasonul stelat este adus la o sueta cu portocala, lavanda si trandafirul si cu doua maini vindecatoare pentru un masaj calmant  si care sa redea starea de echilibru si optimism.

In caz ca masajul se lasa asteptat, un ceai tonic este mai la indemana. Doua combinatii de rasfat pentru mine sunt: anason, cuisoare, tulsi  si un pic de coaja de portocala proaspata sau anason alaturi de cardamom, scortisoara, un pic de ceai negru si o felie proaspata de lamaie. Prima combinatie este calmanta si tonica, a doua este ceva mai energizanta.

Cam atat despre anasonul stelat astazi.

Cu stelute parfumate,

 

Lavinia Elena

Share on:

Related posts

Leave a Comment