Povestea din pragul casei

Dimineata. Soarele isi face loc printre nori. Un barbat cutreiera stradute noi. Este un obicei mai vechi pe care il are. Il ajuta sa stea deasupra aspectelor mai delicate din viata lui. O casa ii atrage atentia. In fata ei, gradina verde il imbie sa intre. Ezita, dar cu toate acestea, simte sa bata la poarta.  Isi face curaj cu un fel de indemn interior: ce rau mi se poate intampla? Si bate timid la poarta.

De cealalta parte a portii, o femeie il priveste cercetator pe barbat si la randul ei ezita. In ultima vreme este preocupata cu reamenajarea interiorului casei. Inca lucreaza la tusele noi de culori. Dar ceva o indeamna sa deschida poarta. Desi ezita, in cele din urma, deschide si il invita pe barbat in curte.

Barbatul paseste lent, apoi face cativa pasi in ritm alert, dupa care se opreste. Femeia il invita apoi in casa, dar barbatul ramane neclintit in pragul usii. Parca ar vrea sa descopere interiorul casei, dar ceva il opreste ca si cand nu este pregatit sa paseasca peste prag.

Atinge peretii exteriori ai casei, cerceteaza ferestrele, usa, pragul, iarba verde din gradina, drumul pe care a venit, isi aminteste de propria casa, de timpul limitat, apoi o observa din nou pe femeie, dar nu are curajul sa intre in casa.

Ceva trebuie sa faca. O invita pe femeie, prin felul lui de a fi, sa ii povesteasca despre interiorul casei.

Femeia ii povesteste, parca in prea multe detalii, dar in acelasi timp incearca sa il faca sa devina constient ca oricat ai explora casa din exterior si oricat ti-ar povesti cineva despre interior, daca vrei sa stii cum este si ce se intampla acolo, ai nevoie sa faci un pas maaaaaare si hotarat inainte.

Barbatul atunci deschide usa casei, observa o parte mica din ea, atat cat se poate vedea din prag, face un pas cu piciorul drept in interior si se opreste. E ca un dans cu tempo-ul cam lent intre miscari. Piciorul stang ramane in urma pragului.

Ceva din el il indeamna sa exploreze interiorul casei, iar curiozitatea si dorinta lui sunt la cote maxime. Cu toate acestea, piciorul stang ramane neclintit in urma pragului. Si atunci o invita pe femeie sa ii povesteasca despre locul in care el nu poate pasi decat cu un picior, sa-i spuna despre senzatiile, starile si descoperirirle pe care i le poate oferi interiorul casei, ba chiar ii propune sa scrie o poveste impreuna din pragul casei. Desi contrariata, barbatul reuseste cumva sa o faca pe femeie sa intre in joc, iar ea incepe sa scrie din poveste. El adauga file.

Femeia realizeaza insa ca pragul casei este ingust, total inadecvat pentru scris povesti si in acelasi timp se produce un declic in interiorul ei: un perete al casei inca necesita redecorare. Se cere o tusa spontana de culori mai vesele si vii. Ar vrea sa schimbe culorile impreuna cu acel barbat, dar el nici n-a vazut interiorul casei… Iar ea traieste acel moment in care realizeaza ca anumiti pereti isi schimba culorile exclusiv dupa propria inspiratie si nevoie.

Pragul casei in care cei doi se afla este …un „prag” pe care daca il treci, poti scrie povestea explorand interiorul sau faci cale intoarsa pe drumul pe care ai venit. Te intorci la casa ta deja stiuta sau alegi o alta straduta pentru explorare. Intre timp, undeva, peretii unei case se coloreaza in tuse vii dupa nevoia inimii.

Uneori povestea se scrie in functie de cat de pregatit esti ca sa iesi din stagnare sau poate chiar din negare, sa urmezi chemarea inimii si sa imbratisezi schimbarea.

Depinde de cat de mult traiesti in umbra trecutului si cat de inspirat alegi sa iti asumi responsabilitatea pentru el si nu fiind slujnicul lui.

Depinde de cat de liber in spirit alegi sa explorezi viata si sa ii vezi multitudinea de culori care se pot deschide sub ochii tai.

Pragul casei iti poate vorbi despre cum pui in asteptare aspecte importante din viata ta, blocat fiind in temerile experientelor trecute.

Pragul casei e uneori tare sugubat. Iti poate oferi impresia ca l-ai trecut, desi tu stai gramada peste el..

Pragul casei este un profesor…atat pentru proprietar cat si pentru vizitatori…

Lavinia

Share on:

Related posts

Leave a Comment