Emotii versus Sentimente

Inainte de a-mi asterne gandurile, vreau sa spun din tot sufletul ca pentru mine vulnerabilitatea nu este un defect ci o comoara daca ti-o accepti si  ii pricepi mesajul. Daca o bagi sub pres, lucrurile stau cu totul altfel…

Adesea ne conectam intr-o relatie de cuplu mai degraba pe baza unor vulnerabilitati comune decat pe sentimente autentice.

Spre exemplu, un baietel care in copilarie a fost protejat excesiv de mama lui care i-a spus in mod repetat, poate prea ferm si autoritar, ce sa faca, ce are voie si ce nu are voie sau care poate a fost criticat excesiv, fata de care s-a manifestat preponderent grija si prea putin blandete, care poate a fost chiar “altoit” cu cateva palme uneori spre “binele lui”, asupra caruia s-a manifestat un control mai mare decat era nevoie traieste de fapt o forma subtila de abuz asupra spatiului intim. La fel de bine poate sa fie in joc tatal si nu numai mama asa cum la fel de bine poate sa fie vorba despre o fetita si nu baiat…

Cu o probabilitate foarte mare, in situatia de mai sus, el va atrage mai tarziu femei dupa modelul feminin din copilarie sub aspectul care l-a marcat, adica femei care sub o forma sau alta – uneori evident, alteori mai subtil – vor abuza de el nerespectandu-l ca barbat si neacceptandu-l pentru ceea ce este ci mai degraba pentru ceea ce face pentru ele. Va atrage poate partenere care ii vor apasa pe o vulnerabilitate manifestata de cele mai multe ori prin critici, nemultumiri, control excesiv la adresa lui si implicit relatii in care balanta inclina spre acestea si nu spre partea frumoasa, relatii in care i se va cere mai mult decat va primi. Nu inseamna neaparat ca el o sa fie barbatul care sa accepte sa stea sub papuc, dar va atrage acest arhetip de femei. Uneori vulnerabilitatea este liantul intre doi oameni si nimic mai mult; ea poate sa fie chiar comuna celor doi, ambii traind aceeasi trauma veche in context diferit.

Iar daca o trauma este “impanata”  si cu alte situatii dizarmonice din trecut, atunci distractia este si mai mare.

Acolo exista riscul de a se produce atasamente atat de puternice incat se confunda cu sentimentele.

In amplificarea vulnerabilitatii, conexiunea are in ea potentialul de vindecare, dar daca cei doi parteneri nu o constientizeaza sau daca uneori numai unul din ei are aceasta intelegere, tot ce se poate intampla este sa se transforme in atasament toxic.

Cand sub o forma sau alta are loc o vindecare, conexiunea se dizolva. De ce? Pentru ca de fapt nu iubirea ii lega pe cei doi ci traumele vechi. Relatia nu era bazata pe respect reciproc, sustinere, acceptare, incredere, libertate, conectare cu respectarea spatiului intim. Nu era o relatie de iubire ci in mare parte atasament de rani vechi.

Oamenii au emotii, au vulnerabilitati si de multe ori se conecteaza prin prisma acestora pentru ca numai asa au sansa – valorificata sau nu – sa si le constientizeze si sa si le vindece.

Dupa mine, in astfel de situatii, iubire este ceea ce ramane dupa ce ai constientizat si vindecat rana care te-a atras de partener. Iar ca sa ramana ceva, este nevoie sa existe suficient de multe valori de viata comune din care sa se poata construi ceva benefic pentru relatie si pentru fiecare in parte, din care fiecare sa isi poata trage energia ca sa creasca. Este nevoie sa fie un fundament pentru ca fiecare sa-si poata trai si manifesta dreptul la fericire.

Pentru toate dezechilibrele emotionale, nu este nimeni vinovat: nici parintii (care au facut enorm atunci cand te-au adus pe lume sa-ti scrii povestea), nici partenerul, nici tu…Este doar modul in care ne traim si constientizam emotiile si pana la urma este modul in care ne descoperim de cele mai multe ori Sinele.

Exemplul descris este de fapt o situatie foarte des intalnita cu care eu insami m-am intersectat si am cautat sa o explorez pana am avut intelegerea de mai sus.

In situatia abuzului emotional, desigur ca acesta se poate manifesta nu numai de la partenerul de cuplu ci si de la alti “profesori” din jurul tau care poate iti creeaza trairi de nedreptate sau iti afecteaza spatiul intim prin vorbe care te dor sau actiuni care te deranjeaza.

Atunci tendinta poate sa fie ca ceva este in neregula cu tine, te vei simti epuizat si nu vei intelege cum, daca initiezi bine, primesti opusul. Nu, nu primesti ceea ce vrei pentru ca in campul tau energetic ai experienta trecutului (copilarie sau perioade mai vechi) neremediat inca.

Emotiile noastre…comorile noastre, sursa noastra permanenta de regenerare si transformare…

Lavinia

Share on:

Related posts

Leave a Comment