Arta de a oferi si de a primi

A fi natural cand oferi ceva – un dar, un gest, o imbratisare, o urare, orice – este o arta. Unii se nasc cu ea, altii o invata, altii se inchid cu totul in fata ei.

Sa stii cum sa primesti este de asemenea o arta.

Sa iei ce ti se da nu inseamna sa primesti ceea ce ti se ofera.

A sti sa oferi precum si sa primesti vin dintr-o finete a sufletului. O ai sau o cultivi… daca vrei…

Cand oferi, de fapt, iti oferi tie. Iti oferi senzatia de a produce o bucurie cuiva, de a-i aduce poate acel ceva de care are nevoie. Emotiile pe care le trezesti in celalalt le activezi implicit in tine.

A lua pur si simplu ceea ce ti se ofera si a te impauna in acelasi timp cu senzatia ca ti se cuvine denota o manifestare egotica, iar emotia pe care o emiti in acel moment nu face decat sa agreseze sufletul celuilalt.

Este o maiestrie in a sti sa oferi, dar mai ales in a simti nevoia sa oferi. Nu poti sa faci asta decat dintr-o inima deschisa. Evident, cand bagi pe gat ceva altora nu inseamna ca oferi. La fel, cand „oferi” guvernat de n conditionari si interese. Nu faci decat sa dai ceva la schimb. Faci un targ. Exact asa cum fac uneori oamenii cu propriile sentimente. Se targuiesc. Le cantaresc intr-o balanta a mentalului pana ajung sa le transforme in ceva banal. Le lasa fara emotii. Raman la stadiul de gand caruia ii mai ataseaza, eventual, emotia unui trecut. Pana sa-si dea seama, gliseaza in retrairea trecutului si rateaza prezentul.

Toate acestea sunt hibe ale societatii actuale. Societatea insa este reprezentata de oameni. Daca vor si simt, oamenii se pot transforma…

Cel mai la indemana dar pe care il putem oferi este cuvantul. Cuvantul insotit de emotie…

Ne putem observa in ce masura primim si oferim sau luam si dam prin conversatia pe care o purtam cu ceilalti.

„Cuvantul reprezinta principalul tau instrument creator, iar puterea lui poate fi folosita in cele mai variate scopuri sau directii. Una dintre aceste directii este impecabilitatea. In acest caz, cuvantul creeaza o poveste minunata… fel de bine, el poate fi folosit in mod gresit, distrugand totul in jur[…].Tu esti creatorul povestii tale de viata. Daca doresti sa te folosesti de cuvinte intr-o maniera impecabila, imagineaza-ti povestea pe care doresti sa ti-o creezi pentru viata ta. Foloseste-te de cuvinte exclusiv in spiritul iubirii si al adevarului. Foloseste-te de ele pentru a exprima acest adevar prin toate gandurile tale, prin actiuni si prin tot ceea ce spui pentru a te descrie pe tine insuti si povestea vietii tale”. Don Miguel Ruiz

Lavinia Elena

Share on:

Related posts

Leave a Comment