Israel, o ţară a contrastelor

Israel: un tărâm al mix-ului de orientări religioase, credinţe şi obiceiuri, iubit de mulţi şi respins poate de alţii… Pentru mine, „ţara sfântă” este un ţinut cu o energie aparte unde m-aş întoarce oricând cu maxim de curiozitate şi entuziasm.

Contrastele sunt la ele acasă: de la un nivel scazut al calităţii vieţii în anumite zone, la lux în altele, de la privirea caldă a unor oameni la răceala săgetată de sub palariile negre şi înalte ale „ultraşilor religioşi”, de la deşert muntos la mare, de la Marea Roşie la Marea Moartă, de la Marea Mediterană la Marea Galileii…

Dar dincolo de toate acestea, conexiunea simţită cu acele locuri a fost una dintre cele mai intense pentru mine.

Ceea ce am iubit cel mai mult acolo a fost lumina care mângâie de o manieră caldă clădirile sau poate că cel mai mult mi-am iubit propria stare avută în energia anumitor locuri.

Aţi observat că sunt locuri în care ai un puternic sentiment de deja vu? Sau în care  interiorul îţi freamătă diferit? Sau locuri în care brusc îţi vin răspunsuri la întrebări lansate cu mult timp în urmă? Cam aceste senzaţii şi trăiri le-am avut în Israel.

Cetatea Ierusalimului, botezul în râul Iordan, călătoria în deşertul muntos, intâlnirea cu beduinii din munte, bălăceala în nămolul terapeutic de la Marea Moarta şi răsfăţul cu renumitele cosmetice de acolo, plimbarea cu corabia pe Marea Galileii în muzica antrenantă a locului însoţită de lecţiile ad-hoc de dans evreiesc, energia de pe Muntele Măslinilor, pelerinajul în locurile cu însemnătate creştină, savoarea curmalelor de Ierihon şi a sucului de rodii, liniştea de pe muntele Tabor, verdele din zona Ein Gedin, pitorescul bazarului care este adevarat că  parcă nu şi-a ales cel mai bun amplasament pe Via Dolorosa,  frumuseţea Grădinilor Bahai sunt numai cateva din motivele pentru care aş reveni cu drag oricând în Israel.

Fiecare loc l-am simţit însetat de dorinţa de a-şi spune propria poveste şi de a-şi face cunoscute simbolurile şi profunzimile.

Shalom!

Lavinia Elena

                                 

Share on:

Related posts

Leave a Comment